background img
фев. 4, 2019
769 Views

Коремните мазнини правят мозъка по-малък

Written by

Навсякъде в интернет е пълно с реклами за начини за стопяване на коремните мазнини и придобиването на плочки.

Една от причините да виждаме реклами за това е, че коремните мазнини не са никак привлекателни, но също така се оказва, че те влияят зле на нашето здраве.

Затлъстяването е една от водещите причини не само сърдечни заболявания и диабет, но и различни форми на рак. Едно ново проучване показва, че има една нова форма на болест, предизвикана от коремните мазнини. А именно, че мазнините в корема могат да намалят мозъка ни.

В проучването са прегледани около 10 000 участници със средна възраст от 55 години. Отбелязан е индекса на телесна маса (ИТМ), като е сравнен с вида на сивото и бялото вещество в мозъка. Сивото вещество е тъмната тъкан в нашия мозък, където се намират невроните, и където се прави синаптичната връзка. Бялата материя е тъкан, която свързва различни части от сивото вещество заедно.

С възрастта сивото и бялото вещество намаляват и това увеличава риска от заболявания свързани с мозъка, като Алцхаймер или деменция, например. Също така се оказва, че хората с по-висок ИТМ имат по-малко сиво вещество.

Доцент д-р Марк Хамър от университета Лъфбъроу потвърди резулатите, но не каза, че затлъстяването може да има пряка връзка с риска от Алцхаймер или деменция в по-късен етап от живота.

Доктор Лоурънс Ческин, ръководител на катедра „Хранене“ в университета „Джордж Мейсън“ и директор на центъра за управление на теглото „Джон Хопкинс“, обяснява, че корема мазнина е една от най-активните видове мазнини: „Коремът, за съжаление, е най-опасното място за съхранение на мазнини.“

Може би е дошъл моментът да намалим захарта и другите рафинирани въглехидрати, за да се насочим към повече протеини и фибри. Така не само ще започнем да се храним здравословно, но и ще избегнем натрупването на коремна мазнина. Разбира се, малко физическо натоварване също ще ни се отрази добре.

Facebook Comments Box
Article Categories:
Любопитно

Вашият коментар