background img
фев. 7, 2019
875 Views

Опасни странични ефекти от продължително седене

Written by

Ако се гордете от факта, че сте залепени за стола в офиса и свършвате работата си навреме, може би трябвада се замислите върху това.

Ако работата ви е да седите за дълъг период от време, трябва да знаете за тези осем опасни странични ефекти, които могат да навредят на здравето ви.

Една от причините за сърдечни заболявания е прекаленото заседяване. Това се случва, защото тялото изгаря по-малко мазнини, когато човек седи и в резултат на това мастните киселини могат да започнат да се отлагат в артериите.

Ако се оплаквате от хроничната болка във врата, раменете или гърба, бъдете сигурни, че това се дължи на продължителното заседяване.

Седенето дълго време натоварва гърба което може да доведе до голяма промяна в стойката ви. Ако прекарването много време пред компютъра или лаптопа, може дори да развиете синдрома на лошата поза.

Мозъкът също може да бъде засегнат при продължително седене. Според проучване на Калифорнийския университет заседналият начин на живот може да причини изтъняване на определена част в мозъка, която е отговорна за образуването на нови спомени.

Разбира се, един от очевидните странични ефекти при заседяване е затлъстяването и ако не се вземат мерки, може да влезете в порочен кръг, при който ще продължите да трупате килограми.

Рискът от диабет е значително по-голям при хора, които прекарват по-голяма част от времето си седнали.

Друг сериозен проблем при заседяване са разширените вени. Седенето за продължително време може да окаже силен натиск върху краката, което може да доведе подуване или изпъкване на вените.

Ако работата ви е свързана с продължително седене на бюро пред компютър, това може да ви направи разтревожени и неспокойни, нарушавайки цикъла на съня ви.

Решението за тези, които не могат да избегнат седенето по цял ден, могат да стават от столовете си на всеки 30-40 минути и да се раздвижват малко. За врата и гърба, решението е 5-минутно разтягане отново на всеки 30-40 минути.

Facebook Comments Box
Article Categories:
Любопитно

Вашият коментар