background img
фев. 12, 2019
601 Views

Физическите упражнения предпазват от Алцхаймер

Written by

Проучване показва, че физическите упражнения произвеждат хормон, който може да подобри паметта и да предпази от болестта на Алцхаймер.

Проучването е водено от Отавио Арансио, изследовател от колежа Вагелос за лекари и хирурзи към Колумбийския университет и от институт за изследване на болестта на Алцхаймер и застаряващия мозък.

В проучване от преди няколко години стана ясно, че тялото отделя хормон, наречен иризин, който се освобождава в кръвообращението по време на физическа активност. Изследванията показват, че хормонът може да стимулира растежа на невроните в хипокампуса на мозъка. ,

„Резултатът от това проучане и откриването иризинът помогна да се обясни защо физическата активност подобрява паметта и играе защитна роля при мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер“, заяви Отавио Арансио.

Арансио и колегите му са потърсили връзка между иризинът и Алцхаймер. Използвайки тъканни от мозъчни банки, те открили, че иризинът присъства в човешкия хипокампус и че нивата му са намалени при хора с болестта на Алцхаймер.

Тези експерименти показват, че иризинът при мишки защитава синапсите на мозъка и паметта на животните. Когато иризинът е бил изключен в хипокампуса на здрави мишки, синапсите и паметта са отслабени. По подобен начин, повишаването на нивата на иризина подобрява здравето на мозъка.

В друг етап от проучването, изследователите разглеждали ефекта от упражненията върху иризина и мозъка. Така те открили, че мишките, които плували почти всеки ден в продължение на пет седмици, не развиват увреждане на паметта.

Резултатите от изследването предполагат, че иризинът може да бъде използван за откриване на нова терапия за предотвратяване или лечение на деменция при хората.

Facebook Comments Box
Article Categories:
Наука

Вашият коментар