background img
авг. 16, 2017
759 Views

10 интересни факта за Игра на тронове

Written by

„Игра на тронове“ продължава да ни впечатлява с обратите си, а историите зад кулисите на любимия сериал могат да бъдат също толкова интересни.

Баба Знае ви представя няколко забавни факта, които не сте чували за Игра на тронове

10. Може да научите езика доктраки
Дотраки
Искате ли да говорите като хал Дрого? Много е лесно! Езикът дотраки има речник с над 3000 думи, който продължава да расте. Езикът е създаден от Дейвид Патерсън специално за сериала. Огромният успех на „Игра на тронове“ увеличи броя на хората, които искат да научат дотраки.

9. Собствен гълъбов пай
гълъбов пай

Всички си спомняме за гълъбовия пай, сервиран на сватбата на крал Джофри. Рецептата за пая не е създадена от Джордж Р.Р. Мартин – той я взел назаем от автора Джиовани де Росели, който е творил през 16-ти век.

8. „Игра на тронове“ става дисциплина в Харвард
Игра на тронове в Харвард

Исторически курс вдъхновен от „Игра на тронове“ ще изучава историята и културата на „средновековния свят“, на които сериалът се базира. Студентите ще учат средновековна историята през обектива на едно от най-големите явления в телевизията.

7. Майка на охлюви

През 2013 учени изследвалия бразилските брегове и открили нов вид морски охлюв. Учените избрали доста необичайно име – Тритония Халиси, използвайки титлата на измислената героиня Денерис Таргариен.

6. 70 начина да кажеш „Ходор“
Ходор

Крисчън Найрн може и да няма най-сложните реплики в сериала, но е трябвало да упражнява произношението на „Ходор“. Северноирландският актьор усвоил 70 начина за произнасяне на името на героя си, в зависимост от настроението му.

5. Мадона като Халиси
Мадона

Мадона е голяма фенка на „Игра на тронове“ също като нас. Звездата помолила режисьорите на сериала да ѝ заемат костюма на Денерис, за да отпразнува юдейския празник Пурим.

4. Послание в роклята на Санса
Санса

Костюмите и роклите в сериала са умело изработени и перфектно отговорят на повода, за който са носени. Във всяко облекло има имплицитно значение. Облеклата на Санса, например, на няколко пъти са изпращали съзнателни послания към съюзниците и враговете ѝ. Сватбената ѝ рокля разказва историята ѝ: пъстървата и вълкът на колана ѝ означават, че тя е родена в родовете Старк и Тъли. Лъвът отзад означава, че тя вече принадлежи към рода Ланистър.

3. Джон Сняг и Аря Старк са оригналната любовна двойка
Джон Сняг // Аря Старк

Според автора на сагата Джордж Р. Р. Мартин, той имал идея за драматичен романс между Джон и Аря. Какво да кажем? Радваме се, че се е отказал от тази идея и вместо това е развил Джон и Аря като свързани изгнаници от рода Старк, отколкото като измъчени любовници.

2. Походът на срама е реален
поход на срама // Церсей Ланистър
Много хора смятат, че походът на срама на Церсей за ужасен и унизителен. Нейното мъчително публично порицание се базира на случка от реалния живот. Джордж Р. Р. Мартин разкрива, че се е вдъхновил от история от средновековна Британия. Любовница на крал Едуард IV е наказана по този начин, след смъртта на Едуард.

1. Младия Джордж Р. Р. Мартин прилича на Джон Сноу
Джордж Р. Р. Мартин // Джон Сняг // Кит Харингтън

Фенове на сериала имат много теории относно съдбата на Джон Сноу като някои се базират на очевидната прилика между Мартин и актьора, който играе кралят на Севера – Кит Харингтън. Дали това означава, че той няма да убие Джон Сняг?

Facebook Comments Box
Article Categories:
Кино Новини

Вашият коментар