background img
мар. 25, 2019
2070 Views

Най-уникалният подводен ресторант, отворен преди няколко седмици в Норвегия. Невероятно!

Written by

Snøhetta, международна архитектурна компания със седалище в Норвегия, не са нови в света на дизайна. Миналата година те обявиха най-екологосъобразния хотел в света, който ще бъде построен в арктическия кръг. Тази година е завършен подводен ресторант, проектиран от тази компания.

Ресторантът се нарича Under и настанява стотина гости, което го прави най-големият подводен ресторант в света. Това е единственият ресторант от този тип в Европа, който не само предлага уникален опит за хранене, но и служи като изследователски център за морски живот.


Image credits: Ivar Kvaal

Сградата с дължина 111 фута, частично потопена в морето, е проектирана да се интегрира с околната среда с времето. Това се случва благодарение на грубата бетонна повърхност на сградата, която е идеалната база за образуване на изкуствен риф, а големите прозорци предлагат красива гледка към морското дъно.


Image credits: Ivar Kvaal

Архитектът Kjetil Trædal Thorsen, че ресторантът е естественото развитие на техните експерименти с граници. „Като нова забележителност за Южна Норвегия, Under предлага неочаквани комбинации.


Image credits: Ivar Kvaal

Image credits: Ivar Kvaal

– В тази сграда може да се окажеш под вода, над морското дъно, между суша и море. Това ще ви предложи нови перспективи и начини да видите света, отвъд и под водолинията. „

Разбира се, ресторантът не е храна за бързо хранене – тя е фокусирана върху изисканата местна кухня. Тя ще бъде приготвяна от 16 експерти, включително датски готвач Николай Елицгаард.


Image credits: Ivar Kvaal

Интериорът е проектиран да прилича на природата – топлите пастелни цветове на таванните панели ще ви напомнят за залязващото слънце, а тъканите им текстури ще осигурят атмосфера.

Простите, но естетични мебели, създадени от здрави материали, също придружават темата на природата.

Under ще служи и като морски изследователски център, който приветства изследователските екипи за изучаване на морската биология и рибното поведение, благодарение на многото камери и измервателни инструменти, инсталирани отвън.

Когато става дума за Under, Snøhetta казва, че контрастът между морето и земята е важен, както и балансът между тях. Той насочва вниманието към устойчивия живот и отговорното потребление.

„За повечето от нас това е съвсем нов световен опит. Това не е аквариум, а дивата природа на Северно море. Това го прави много по-интересно. Това ви отвежда директно в дивата природа ”, заяви водещият архитект Руне Грасдал в интервю за Дезеен. – Ако времето е лошо, то е много грубо. Това е страхотно преживяване и да седнете тук и да бъдете в безопасност, позволявайки на природата да е толкова близо до вас. Това е много романтично и приятно преживяване. „

„Идеята беше да се направи тръба, която да доведе хората от морското равнище под морето“, каза Грасдал. „Този ​​преход е лесен за разбиране, но това е и най-ефективният начин да го направите. „

Facebook Comments Box
Article Categories:
Любопитно

Comments are closed.